Openbaar vervoer van Oslo Airport naar de stad

Het vliegveld van Oslo ligt op een flinke afstand van de stad Oslo. Toch is het openbaar vervoer erg goed geregeld waardoor je reistijd vanaf het treinstation van het vliegveld naar het centraal station van de stad Oslo zo’n 25 minuten is. Deze pagina behandelt het openbaar vervoer vanaf het vliegveld en dus niets over de autohuur of taxi’s.

Richting de stad Oslo

Je kunt met 2 soorten treinen naar de stad Oslo en met bussen. De twee treinen zijn de hogesnelheidstrein Flytoget en de regionale trein van Vy, uitgevoerd door NSB. Dit is dus dezelfde route; de een is alleen sneller dan de ander. Het treinstation van Oslo Airport vind je als je de borden ‘Trains’ volgt, het station heet overigens Oslo lufthavn stasjon.

Treinen van Flytoget of Vy

De Flytoget vertrekt iedere 10 minuten met iedere 20 minuten een directe trein naar Oslo en iedere 20 minuten een trein met een stop in Lillestrøm en na het centraal station van Oslo nog een stop in Drammen. De treinen vertrekken vanaf platform 3 en doen er ongeveer 19 tot 22 minuten over. De flytoget is een echte airport trein en daarmee kun je er zeker van zijn dat je een zitplaats hebt en ruimte hebt voor je koffers.

De regionale trein van Vy vertrekt ook ongeveer iedere 10 minuten maar zonder strak schema. Ze stoppen altijd op Lillestrøm. De trein heet RE10, RE11 of R12, naar de regionale lijn. Ze vertrekken vanaf platform 4 en doen er ongeveer 23 minuten over. Hier mag je koffers meenemen maar ze mogen bij elkaar niet meer wegen dan 30 kilogram en het mogen er maximaal 3 zijn. Door drukte in de trein zullen er misschien geen rekken zijn voor je koffers.

PrijsPrijs peutersPrijs kinderenPrijs seniorenReistijd
Flytoget230 NOKt/m 16 jaar gratis17 t/m 19 halve prijsHalve prijs19 minuten
Regionale trein124 NOKt/m 5 jaar gratis6 t/m 17 jaar 48 NOK, 60 NOK23 minuten

Bus van Flybussen naar centrum Oslo

De flybussen vertrekken vanaf vliegveld Oslo richting de stad Oslo vanaf het busstation van vliegveld Oslo, platform 12. Volg hiervoor eenvoudig de borden bus en je komt buiten uit. De reistijd naar de stad is zo’n 50 minuten en de prijs is 239 NOK. Er zijn twee busmaatschappijen die de Flybussen uitvoeren, de bus naar de stad Oslo wordt uitgevoerd door Flybussen Connect en de lijn heet FB5A en FB5B.

De prijs is dus 239 NOK (retour 395 NOK) maar volwassenen kunnen maar liefst 4 kinderen gratis meenemen, t/m 17 jaar oud. Senioren en studenten betalen (zonder volwassene) 145 NOK. Het busstation in de stad Oslo waar je uitkomt heet Jernbanetorget en dit ligt om de hoek van het centraal treinstation. Reis je weer terug richting vliegveld Oslo? Zorg er dan voor dat je wacht bij platform H. Kaartjes koop je bij de automaten in de terminal of op het busstation in de stad Oslo.

Prijs enkele reisPrijs 1 volwassene + 4 kinderenPrijs senioren
Flybussen naar Oslo239 NOK239 NOK145 NOK

Andere buslijnen naar Oslo

Als je niet naar het centraal station van Oslo wilt maar naar andere wijken dan kun je met de bus van Flybussen Connect ook naar andere locaties binnen Oslo.

  • Flybussen Connect lijn FB1 gaat naar de wijk Majorstuen via Torshov en Sagene
  • Flybussen Connect lijn FB3 gaat naar het ziekenhuis Radiumhospitalet via Økern, Storo, Tåsn en Smestad

Andere richtingen

Lillestrøm of Drammen

Je kunt met de trein naar Lillestrøm of Drammen. Naar Lillestrøm kun je met beide treinen (97 NOK met Vy, 180 NOK met Flytoget), Drammen is ook met beide treinen te bereiken (207 NOK met Vy, 290 NOK met Flytoget).

Fredrikstad

Met de bus van Vy kun je met lijn FB11 of FB12 ook nog naar Fredrikstad. De FB11 rijdt via Moss en de FB12 rijdt via Manglerud-Ryen-Mortensrud-Sarpsborg.

Lillehammer of Hamar

Je kunt met de regionale trein naar Lillehammer via Hamar. Dit kost 377 NOK en je doet er zo’n 1 uur en 35 minuten over. De trein vertrekt vanaf spoor 1 op de luchthaven van Oslo.