De stad Oslo

De Noorse hoofdstad Oslo is een dynamische metropool, gelegen in het zuiden van Noorwegen. Wat kun je hier allemaal doen en wat zijn de perfecte activiteiten voor een weekendje weg? Met het vliegveld van Oslo op zo’n 20 minuten treinafstand is Oslo bij uitstek geschikt om inderdaad een weekendje weg te gaan. Heb je hier goed weer voor nodig en wat zijn de beste maanden om naar Oslo te gaan? Dat staat hieronder!

Snelle links:
Wat te doen
Beste reistijd (maanden)
Is Oslo echt zo duur?

Wat te doen in Oslo?

Een vrijgezellenweekend of kroegentocht moet je niet willen doen in Oslo. Maar als je van natuur houdt, van architectuur houdt, van groen houdt, van buiten activiteiten houdt, dan is Oslo de perfecte stad voor een weekendje weg! Je kunt hier namelijk van alles doen, van een eco-cruise in de Fjorden nabij Oslo tot op het dak van het operagebouw genieten van de zon. We proberen de leukste dingen hieronder op te sommen.

Operagebouw van Oslo

Het operagebouw is een van de gebouwen in de Noorse stad Oslo die er tussenuit springen. Het grote witte gebouw is niet alleen van binnen erg mooi, ook van buiten. Het dak is namelijk gemaakt om op te lopen. Je hebt met mooi weer ook nog eens een goed uitzicht over de stad. Je kunt de fjorden zien met de zomerhuisjes en bergen terwijl er onder je misschien wel een balletuitvoering is! Op het dak zijn ’s zomers ook veel openluchtvoorstellingen. Je kunt ook naar binnen en het operagebouw van Oslo bewonderen, misschien is er wel een voorstelling te boeken. De architectuur van binnen is ook bijzonder; het heeft net na de opening in 2008 dan ook verschillende prijzen gewonnen.

Stadspark: Vigeland park

Dit grote park ligt ten westen van het centrum van Oslo. Het is een geinig stadspark met blote beelden van kunstenaar Gustav Vigeland, overleden in 1943. Door een deal met het stadsbestuur werd al zijn werk geschonken aan de stad; vandaar dat het park echt het levenswerk van de beeldhouwer is geworden. De beelden zijn van verschillende materialen en laten verschillende emoties zien in de verschillende levensfases van de mens. Het is erg leuk om doorheen te lopen!

Fram museum

Het Fram Museum is vernoemd naar een houten schip waarmee de poolexpedities gedaan werden door Noorse ontdekkingsreizigers. Dit was namelijk de Fram. In 1892 gebouwd, heeft het het poolgebied van Canada in kaart gebracht. In 1910 bereikte Roald Amundsen met de Fram als eerste mens de zuidpool. Het is een van de beste museums in Oslo en op een regenachtige dag zeker de moeite waard! Eigenlijk op een half zonnige dag ook. Je kunt het schip in en voor zowel kinderen als volwassenen is het leuk omdat het lijkt alsof je 100 jaar geleden op expeditie in het schip bent.

Beste reistijd of beste maanden

De beste reistijd om naar Oslo te gaan is wel echt in de zomer. De dagen zijn lang licht en de temperaturen zijn een stuk minder guur dan in de winter. De maanden mei (vanaf de tweede helft van mei), juni, juli, augustus en september zijn dus de beste maanden. Het nadeel is dat het tijdens hoogzomer in Oslo dan ook bijna niet meer donker wordt.

Doordat de zomermaanden lang licht zijn, is het ook vaak lang erg zonnig. Dat is een kant die niet veel mensen van Noorwegen kennen. Hoewel het dus wel zonnig is, is het niet erg warm. Als het 30 graden is, is het dan wel erg warm. Meestal worden de zomerdagen maximaal zo’n 25 graden Celsius.

Is Oslo echt zo duur?

Noorwegen is natuurlijk wel een duur land. De stad Oslo is verder een vrij dure stad, in het dure land. Je kunt dan wel zeggen dat Oslo echt zo duur is. Maar dat betekent niet dat je de stad niet met een beetje low-budget kunt bezoeken. Je kunt vanaf het vliegveld van Oslo naar de stad gaan met de regionale trein, hier bespaar je al 100 Kronen per persoon. Vervolgens kun je lopend de stad verkennen. Ga naar het gratis park, loop gratis langs de haven van Oslo (ook een bezienswaardigheid!) en het parlementsgebouw, nationaal theater en operahuis zijn ook gratis te bekijken, van buiten dan wel. Op een mooie zonnige dag in Oslo kun je je dagen vermaken met rondlopen!

Geniet van Oslo!